Australia - Kakadu National park og Litchfield

23/09/2014 00:00

Flyturen til Darwin går via Gove. Litt uvanlig med mellomlanding uten bytte av fly.

Turen går til Kakadu National park og Litchfield neste morgen. Nå er ikke jeg en spesiell morgenfugl, så hvordan kan det ha seg at jeg klarer å møte 20 minutter før tiden og det før klokka syv om morgen? Stod å ventet på å bli plukket opp fra kl.06.30 isteden for fra 06.50, tyve minutter om morgenen er nesten en hel natts søvn ekstra. Føltes i alle fall sånn når jeg oppdaget det. Allerede 06.53, 3 minutter etter fastsatt plukkopptid, hadde jeg begynt å tenke at de kanskje hadde glemt meg eller at jeg hadde møtt på feil sted, jeg er ikke så godt kjent i Darwin at det gjør noe, eller at reervasjon ikke var på plass, kanskje jeg hadde tatt feil dato eller tidspunkt. Rersvasjon hadde jeg selvfølgelig foran meg, dobbelt sjekket et par hundre ganger. 3 minutter. Litt nevrotisk, er det det det heter, på morgenkvisten? Jeg som alltid kommer til avtalt tid selv, på slaget, bør vel kanskje gi litt rom for andre også. 06.54 var bussen der. 

Turen gikk til steder som Bark Hut, Banayan, Mary River Wetlands, Jim Jim Falls, Barramundi Gorge og forbi Humpty Doo. Humpty Doo - navnet kommer fra "That hump will do" et sted man slo seg ned og campet i hinne hårde dager,  Rum Jungle - en plass hvor en transport med hest og kjerre med leveranse av blant annet rum til gruvearbeiderne i området , fikk ødelagt et hjul og måtte bytte det. "Uheldigvis" oppdaget de også at tønnen med rum var lekk, dette måtte fikses først og rummen måtte reddes! Det er snakk om prioritering, en kopp under der fatet lakk, koppen ble dessverre full 

før problemet var løst, hva gjør vi da? En ny kopp? Neida, vi drikker den opp, deler broderlig, så det ikke går noe til spille og setter koppen under igjen. De kom ikke frem til avtalt tid og hjulet ble ikke fikset av dem. Først da gruvearbeiderne fant dem etter et par dager, ble hjulet fikset. Tønna med rum var tom. Ganske fasinerende at stede ble fast ved navnet - her ble noen dritings, hendig uhell, men likevel. 

Det er my spurv og rare fugler i Australia, vi har sett noen av dem. Stork, kakaduer - i hope tall, høner blå med røde kam på toppen, sorte og hvite, rov fugler en ung fiskeørn, en black taild wistle bla bla. Vi har også sett en fugl som blir kalt Jesus fuglen, fordi den ser ut til å kunne gå på vannet. Den lever oppe på vannlijeblader, bokstaveligtalt hele livet. De har også reder på vanlijebladene, og dere kan tenke hvordan det går noen ganger?  Et lite vindkast og det går rett til bunns. Disse fuglene kan legge egg opp til flere ganger i året og det er kanskje derfor de opprettholder bestanden. Det blåser tross alt innimellom. Damene de finner seg en make legger egg, når eggene klekkes eller et lite vindkast kommer, så finner damene seg en ny make og begynner på nytt. Det er hannfuglen som mater og før opp fugleungene, damene flyr bare videre til neste rede. Kanskje det er  noen damer syntes det å bli Jesus fugl i neste liv kunne være noe?

Alligator creek, Alligator west Alligator south - det finnes ikke aligatorer i Australia. Første person som så krokodiller her trodde det var alligator. Så da ble stedene eller elven hvor de først ble sett kalt Alligator river. Det er kanskje bare meg, men når man oppdager at oops det er et helt annet dyr, kunne man kanskje ha byttet navn på elven? Det finnes ikke aligatorer her og det kan umulig ha tatt så vanvittig lang tid før de oppdaget det eller?

På turen lærte jeg også at Bilabong ikke nødvendigvis betyr populært klesmerke, det kan også bety "alltid vann". 

Vi var på krokodille/solnedgangscruise på en Mary River Wetlands. Litt skuffende, vi hadde store forventninger om å se mange krokodiller, men vi så bare en stor elledille et veldig kort øyeblikk, en liten krokofant og solnedgangen. Vi hadde ikke vært til Cahill's Crossing, så litt skuffet..

Vist dere forresten at krokodiller egentlig ikke er saltvanns og ferskvannskrokodiller? Egentlig er det krokodille versjon 1.0 og krokodille versjon 2.3f? Det er vist slik at det som skiller saltvann- og ferskvannskrokodiller er en kjertel/gjelle/funksjonalitet som kan skille ut salt fra saltvann, men det er ikke slik at ferskvannskrokodillen ikke har denne funksjonaliten, den er forsøkt implementert, funksjonaliteten virker bare ikke. (I følge vår guide da på Mary River Wetlands, jeg har på ingen måte eller på noe tidspunkt satt spørsmålstegn med hennes historier.) Det er sikkert oppstått mange klager og frytelig mange forsøk på å rette dette før de endelig fikk funksjonaliteten på plass og stabil, da ble den endelige versjon av krokodille v.2.3f sluppet ut på markedet i Australia. En annen liten forskjell er at krokodille v.1.0 sjelden spiser folk og blir ikke mer en opp til 2 meter, men krokodille v.2.3f de kan bli over 5 meter spiser absolutt alt og klarer seg i alle typer vann. Det kan alltid oppstå nye feilsituasjoner når det er gjort endringer og oppdateringer av funksjonalitet i komplekse løsninger. Mennskeetefunksjon var kanskje en ikke beregnet ny funksjonalitent. 

På Cahill's Crossingt, som eneste kjente sted i verden, i følg vår gudie Dane, hvor det finnes mange krodkodiller på et sted, så vi 11 krokodiller samtidig. De er teritoriale, så de liker ikke å leke sammen til vanlig, men her har de funnet en perfekt matstasjon og spa. Calhigh Crossing er det en vei som krysser en elv. Helt riktig, ikke en bru, men en vei som krysser en elv. Denne veien blir hver dag ved hvert tidevann oversvømt. På det tidspunktet prøver fisk å komme seg oppover i elven og det er mye fisk. Så da legger krokodillene seg godt til rette rett ved kanten av veien åpner munn eller det vanvittig store gapet sitt og ligger stille og venter på at fisk skal hoppe rett inn i evigheten og bli lunsj eller middag for krokodille v.2.3f. Det er så mye fisk der at krokodillene ikke syntes det er verdt strevet med å sloss for terrioriet. Her får de spa hver dag, gjørmebad og maten servert. Deilig.

Mengder med frosk, frosk er ikke farlig i det hele tatt. Kanskje bortsett fra de som er giftig, som de mengdene med frosk som vi så. Det fikk vi heldigvis ikke vite før dagen etter at vi hadde vasset i dem fra telte og bort til baren. Jeg tror vi hadde vasset likevel, jeg mener det var en bar der det er verdt litt risko sport for å komme seg dit. Ligge i telt midt i det landet med flest og mest av alt som er giftig gikk helt greit? Sov litt dårlig første dagen, tok en øl ekstra neste og sov som en stein, nesten før jeg hadde hode på puta. Dvs. jeg tok 2 øl den kvelden. De som kjenner meg vet at jeg faktisk ikke nødvendigvis lyver. Men nå skal det sies at vi var oppe før kl. 05.30 HVER morgen - 2 dager - og ute på tur hele dagen til sent på kvelden. Middag kl.19.00, lyset slukket, i alle fall mitt, før klokken elve. Frisk luft, godt selskap, mye aktivitet - det kan bli mye for en tante.


Dyrelive på turen:

Krokofanter og ellediller

Kenguru

Frosk, type giftig, har glemt navnet på den

White Ibis

Purple swamp hen

Austrailian pelican

White Cocatoo

Black Cocatoo

Crested pigeon

Great Egret

Comb-crested jancana (Jesus fuglen)

Kingfisher

Darter

m. m fisler og andre fugler jeg ikke aner navnet på 

—————

Back