Australia - Carins and the Great Barrier Reef

15/09/2014 19:54

Opp veldig tidlig, likevel for sent... Kjørte fra Palm Cove klokken 0700. Tidlig for en i konstant ferie modus, litt forsent til kursstart, men det gikk bra jeg ble med.

Etter 2 dager med teori og basseng  bading med altfor tungt utstyr, går veien ut til Great Barrier Reef. Appropo tidlig, vi setter av sted kl. 06.20 pling. Det må være det beste med hele permisjon min så lang, at jeg klarer å velge aktiviteter som får meg opp om morgen.

Ut på båttur - 3 dager med vilt fremmede. Det er godt at det var en gammel dame til på turen, så kunne de gamle tantene dele rom. 

Første dykket :-) wow wow wow gule, grønne, blå, røde og oransje fisker helt fantastisk. Overalt og veldig mange forskjellige. Vi deltagerne ikke fult så fantastiske, vi virret rundt i alle retninger, stakkars instruktøren Calvin, som måtte samle oss. 

Calvin hadde 4 veldig unge dansker typen vimsete, skravlete og ikke så veldig konsentrerte, en engelsk deltager med panikk, en skeptisk Italiener og en litt treg nordmann. Men Calvin var blid stort sett, noen ganger litt streng. 

Første kvelden kunne vi stå på dekke og se på hai som svømte rundt båten. Skummelt. Utrolig klart vann. Akkurat da var jeg litt usikker på om jeg skulle delta på natt dykket dagen etter, må jeg innrømme.

Det er enkelte ting her i livet som jeg er mer trygg på en andre. Vann er overhodet ikke en av dem, der må jeg ta i bruk all kunnskap jeg kan og vet om elementet og minne meg selv på dem HVER eneste gang. "Jeg kan svømme, faktisk bedre enn de fleste. Jeg flyter også, selv uten vest, med nesa i været og opp med rumpa. Med BCD fylt med luft så synker du heller ikke. Med tanken full av luft og munnstykke i munn kan du faktisk puste undervann. Vann i øyne er ikke falig, blunk så ser du igjen. Litt saltvann i munn kan spyttes ut, det er ikke farlig å svelge litt av det heller, kanskje ikke godt, men langt fra farlig. Det er lov å spytte ut i havet. Vondt i ørene, hold for munn og nese og blås ut. Det går fint. Instruktøren er med. Pust rolig og vanlig, men PUST du har luft på tanken PUST." 

I tillegg det er 7 sertifiserte instruktører her, ingen av dem vil at noen på deres kurs skal drukne. De vil gjøre alt for å redde deg. Ok, hopp i vannet. Slipp ut all luft fra BCD og synk ned. 

Så sitter jeg der da på bunn sammen med de andre og er kjempe fornøyd. Så kommer det morsomme med kurs, du må vise at du kan gjøre det du har lært i et bitte lite basseng i havet også. Først av og på med maska. Riktig, så er det bare og gjenta mantraen for seg selv, "Vann i øyne er ikke falig, blunk så ser du igjen. Det går fint. Pust rolig og vanlig, men PUST du har luft på tanken PUST. osv" Så er det ut med ventilen, bort med luften, inn med ventilen, spytt ut hele havet du har fått inn i munn, pust. Mantra gjentas "Litt saltvann i munn kan spyttes ut, det er ikke farlig å svelge litt av det heller, kanskje ikke godt, men langt fra farlig. Det er lov å spytte ut i havet. "  PUST PUST.

Heldigvis er jeg sta som et uvær og har jeg bestemt meg for noen så gjør jeg det. Så det gikk helt fint, og det var egentlig litt godt å se at det var andre som fikk panikk og ikke fikk alt ting til med en gang og det var ikke meg. Alle fikk det til til slutt da.

Flere dykk flere oppgaver, av med vesten på bunn av havet- altså av med den tingen som holder deg oppe på overflaten og som holder flaskene med luft og pusteventilene. Det gikk fint på bunn, det var faktisk mye mer skummelt på overflaten med bølger og skvulping av vann, mange mennesker som drev ukontrollert rundt i vannet og prøvde å ta av seg BCDen for så å sette seg på den for så og ta den på igjen (for de som ikke vet hva en BCD er, så er det enkelt forklart, en oppblåsbar vest som er koblet til og holder fast luftflasken, trykk på en knapp og vesten fylles med luft fra tanken. Pusteventilene henger på flasken) Det var litt skummelt og jeg falt av den flyteputa i alle retninger, ørten ganger. Plaska vilt rundt som en badeball. Det var virkelig "Jeg kan svømme, den puta er en flyte ting heng på den så får holder du deg enda bedre oppe. Jeg kan svømme, bedre enn de fleste." om og om igjen. Jeg klarte å få på meg vesten igjen til slutt, utslitt og kjempe fornøyd. Av og på med blybelte derimot på overflaten og på bunn av havet var bare peanøtter. Blybelte har ingen annen funksjon enn å gjøre deg tyngre, minster du det så flyter du bare bedre, det er helt greit, så det gikk helt fint. 

Det viktigste av alt - hva så vi. Ååååå helt fantastisk. Mange pappegøyefisker i mange farger. En pappegøyefisk som hakket løs på korallene, det blir merker etter dem på korallene så de har ganske kraftige "nebb". Nemo fikk vi også hilse på, de er så fine. På nattdykket vårt så vi en skilpadde, som hadde lagt seg og "gjemt" seg for natten. Det vil si at en skilpadde på størrelse med et middels stort kjøkken bord hadde stukket hode inn under noen koraller for å skjule seg godt for hai og andre søte som gjerne vil spise dem. Jeg syntes kanskje at den ikke burde ha hele stumpen eller "kjøkkenbordet" hengende utenfor korallene om han ville holde seg skjult. For meg var det fint at den hadde alt hengende ute, ellers ville jeg ikke fått sett skilpadde på turen. 

I vårt første dykk på egenhånd, kommer Kastodden i full fart inn i et korallkryss, fra høyre kommer en hai på størrelse med Kastodden, f****. Noen har problemer med å overholde vikeplikten! Herregud, nå blir jeg spist! Rett foran nesa på meg tar haien en liten usving og forsvinner tilbake samme veien som den kom. Jeg kan med hånden på hjerte si at akkurat da viste jeg at jeg levde. Det var godt det var denne haien også. Siste dagen hadde vi et "er`ru helt spinnvill" tidlig dykk. I vannet før sola hadde stått opp. Det var nok bra at jeg var trøtt som en dupp, ikke helt bevist heller tror jeg,  den haien som kom seilende stille og rolig over oss og helt uinteressert i oss var svær. Personlig tror jeg at hadde jeg vært våken og i nærheten av bevist, så hadde jeg nok lært å løpe på vannet akkurat da. Men i øyeblikket syntes jeg at den bare var imponerende. Det var mye hai der, ikke mange så veldig store, de fleste omtrent like lange som det jeg er, men den der var stor, ordentlig stor.

Vi så en murene som i følge instruktøren vår var 2,5 - 3 m lang, det er en fullvoksen murene. Det var en stygg jævel må jeg si.  Den var stor og den var ekkel og den seilte omkring rett under oss på bunn av havet. Ikke så veldig dypt, kanskje 12-14m. Helt utrolig stygg. Vi så den finne seg et sted hvor den kunne ligge å vente på at mat skulle svømmende forbi og bli spist. Instruktøren svømte veldig nærme og den gapte og gapte og vi newbier fikk større og større øyne "nå spiser`n instruktøren vår!" Etterpå fikk vi vite at det er slik en murene puster, ved å åpne og lukke gapet. Jada. 

Det finnes rette og krøllete havhester (seahorse, pipehorse). Vi fikk se en pipehorse. Se for deg en sjøhest og dra den ut slik at den blir rett - da har du en pipehorse. Hvite,sorte, oransje striper med noen prikker - og de er veldig små. Selvfølgelig lever de også på noen planter som har om trent samme farger så de er vanskelig å finne. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg fant den, det var det vår instruktør som gjorde. 

Jeg har skremt et juletre, hå hå, det må jeg finne en link til så dere kan se (https://m.youtube.com/watch?v=sNl2w_xH4xs&autoplay=1). Det er noe som heter Christmas tree worms. De er fantastiske, de ser ut som små juletrær og kommer i mange forskjellige farger, røde,grønne, rosa, oransje, gule, blå osv. Jeg skremte noen blå, veldig morsomt. De bor på koraller som har ganske jevn overflate, brain corall tror jeg marinebiologen kalte disse korallene. Når man kommer nærme dem, så først må de beundres, for de er vakre, så kan du vifte hånden nesten helt inntil dem og vips så forsvinner de - lynraskt. Etter en liten stund igjen kommer de tittende frem igjen. Morsomt, morsomt. 

Flyndrer, type stingray, så vi også. Den gikk inn for landing på sandbunn og vi så på at den viftet sand over seg for å kunne kammuflere seg. Vi så også noen som svømte bortover, de er utrolig raske og de beveger seg veldig elegant. Vi så fisk i alle farger og alle mulige former. Veldig veldig morsomt. Gule, grønne, orange, prikkete, stripete, runde, sigarformet, ovale, med store, små, mange finner, alle mulige varianter så vi. 

Kjempe, kjempe skjell som stod rett opp og ned på havbunn . utrolig fine. 

Nubiebranch, flere forskjellige typer. Søk på dem og se hvor mange varianter du finner, de har veldig veldig fine farger. De er veldig små, så du må helt inn på korallene for å oppdage dem, men det er verdt å ta seg tid til. 

Dagen før vi satte kursen for Great Barrier Reef, så deltok jeg på noe som heter ReefTeach. Det var en marinebiolog om holdt en presentasjon for oss om livet ute på korallene. Det var veldig interessant og i tillegg var han veldig morsom. Det er mulig at han har sett filmen om Nemo et  par ganger for mye, men kjempe flink. Det gjorde at når jeg var ute å dykket, så kunne jeg kjenne igjen f.eks. Christmas tree worms, jeg kunne finne dem på egenhånd. Når en pappegøyefisk svingte forbi, så viste jeg hva det var. Når vi seilte over korallene så kunne jeg identifisere  mushroom-. plates/tables-, vase-, sheet-, boulder- (brain/coliflower, lunar, golfball,honeycomb), slipper-, cabbage/lettuce-,  branching- og andre koraller. Kjempe gøy og det vil jeg absolutt anbefalle alle som dykker å gjøre om de ikke har gjort det. Viste du for eksempel at Nemo starter som jente, blir mann om hun er den mest dominante på stede og kan bli dame igjen om statusen endres? 

—————

Back