Australia - Alice Springs

28/09/2014 18:53


Første stede i Australia som jeg har fått advarsel om å gå ute om kvelden. Spennende. Dette er et sted i midten av absolutt ingensted og her er kriminaliteten høy etter mørkets frembrudd. Men Lise og jeg er ikke mørkeredde, dvs Lise er, men vi går til Monties 5 minutter ned i gata likevel. Det var et veldig røft sted, men hyggelig. God mat og godt drikke, og ikke minst noen hyggelig mennesker. Det er alltid gøy. Vi gikk hjem også. Om du spør Lise så var det skumleste på veien hjem et par ekstra store kakkerlakker som nesten kan fly. 

Dagen etter, før fuglene kvitrer og sola har kommet opp så er vi klare for og ut på tur igjen. Det er morgenfriskt i Alice Springs. Denne gangen har jeg klart å melde meg på samme tur som Lise. Ashleig/Ash, guiden vår, kommer og henter oss i en buss som i utgangspunktet skulle ha aircondition. Det finner vi ut av etter en stund, dvs. når solen har stått opp, at den kanskje har, men den virker ikke spesielt godt. Da er det forsent å snu.

Både denne og turen i Kakadu National park er av typen, campingtur. Vi betaler altså for å telte i Kakadu National park og å sove under åpen himmel ( iswags) i Watarrka National park, rydde selv, offentlig bad, lager maten selv, vasker opp selv og henter vann selv. Altså litt dårligere standard enn en middels god hytte. Der er i alle fall vaskevannsfatet og utedoen er forholdsvis privat. Vi er her frivillig og det ER gøy.  

Fra Alice Springs kjører vi ca. 150 mil rundt omkring i et løpet av 3 dager og det for å se på en stor stein. Verdens største stein, kanskje. Det er mullig det er en annen stein et sted i verden som er større, dvs mange ganger større, men de har enda ikke klart å bevise at det er EN stein (ikke motbevise at det ikke er det heller for den del) i følge vår gudie. Jeg stiller selvfølgelig ingen spørsmålstegn til det vår guide sier, det krever at jeg undersøker det han sier og det krever wifi, som er en skikkelig utfordring i dette landet her og dyrt.  Det er altså mulig at vi har reist verden rundt bokstavelig talt, nesten, og sett på verdens nest største stein. Stått opp kl.04.45, sittet i en buss i 37 vame grader, uten fungerende aircondition  og langt fra noe som gir mulighet for å ta et avkjølende bad, det for å se en stein - type rød. Vi er alle enige om at det var en fin tur. Den kan anbefales. Merkelig nok. Kanskje med unntak av bussen, skaff en med fungerende aircondition.

Turen rundt Ayers Rock/Uluru/The Rock tok omtrent 1 time å gå. Det var langt og flatt og slitsomt. I tillegg ble jeg skikkelig sulten litt etter at vi var halvveis og det blir jeg skikkelig munter av. 10 km, starter før solen er kommet helt opp, og vi går og går og går, det er flatt. Så nå har jeg mange bilder av en stor rød stein, fra mange vinkler, bilder av et par sebra finker tror jeg også at jeg fikk med meg fra turen,  og mye av en stein. En rød stein. Jeg har forøvrig avstandsbilder av denne steinen også, muligens verdens nest største, i solnedgag. Mange bilder av steinen i solnedgangen, den har vist mange forskjellige farger i løpet av en solnedgang. Tror kanskje ikke at kameraet mitt fanget dette så godt, enda så mange bilder jeg tok. 1 hvert minutt anbefalte guide, usikker om jeg fulgte det til punkt å prikke, men du skal ikke se bort fra at jeg var ganske nære. MANGE bilder altså. Av en rød stein.

Dagen etter samme tidspunkt går turen rundt Kings Canyon, en utrolig fin tur. Kings Canyon det vel kjente stedet som jeg selvfølgelig har hørt om før og kjenner godt til fra før kremt kremt. Turen tar omtrent 3,5 timer er ca. 6 km lang. Oppover og bortover og nedover. Fantastisk utsikt og det var en kjempe fin tur å gå. Vi var en tur innom et sted som het "Edens hage", en l iten oase midt i det røde fjell øde. Der måtte vi selvfølgelig spise epler. Jeg har uendelig mange bilder av rød stein, men ingen av at vi spiser epler i "Edens hage", er det mulig?

Det er stort sett bare ung og lovende mennesker på turen, i tillegg til et par gamle tanter (oss, (bare ikke si det til Lise)), men vi er oppe før fuglene fiser og fanden har fått på seg tøflene - jeg har for pokker ikke tatt fri et år for å stå opp mye tidligere enn jeg noen gang kunne tenke meg for å gå på jobb... eller har jeg det? 

Ok, så jeg måtte sjekke litt...

The difference between Uluru and Mt Augustus is that Uluru is a rock monolith consisting of a single rock while Mt Augustus is a monocline formed by a geological linear, strata dip in one direction between horizontal layers on each side.

https://goaustralia.about.com/od/wa/a/mtaugustus.htm

Må si jeg er litt usikker på hva det betyr... 

—————

Back